Pages

Saturday, February 26, 2011

PERUTUSAN TERAKHIR...

          
    
          Assalamualaikum w.b.t..Alhamdulillah,pertamanya ana panjatkan kesyukuran kepada Allah kerana ana masih di beri kekuatan untuk meneruskan lagi coretan ana di sini.Ikwat akhawat ahibah,pada kali ini ana akan menceritakan sedikit serba ringkas dan perkongsian ilmu ana dengan kalian.Coretan pada kali ini ana berpandukan ayat al-quran, surah al-ahzab,ayat 21..

Allah berfirman yang bermaksud:

      “Sesungguhnya adalah bagi kamu contoh ikutan yang terbaik  pada diri Rasulullah s.a.w iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan keredaan Allah dan balasan baik di akhirat dan mengingati Allah sebanyak-banyaknya.

Ikhwah akhawat ahibbah..

    Pada tahun ini bagaikan berlakunya pertembungan dan pemilihan diantara sambutan menyambut HARI KEKASIH (VALENTINE) dan sambutan MAULIDUR RASUL pada keesokan harinya.Namun,yang manakah kita nak raikan?tepuk dada,Tanya diri masing-masing ye..


   Pengutusan junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W telah Berjaya membawa dunia dan peradaban manusia kearah yang terbaik.Ini kerana,sebelum kedatangan islam yang di bawa oleh nabi,peradaban manusia begitu teruk,anak perempuan di tanam hidup-hidup kerana khuatir membawa malu kepada keluarga,kaum wanita di jadikan barang dagangan,kaum yang lemah ditindas dan bermacam-macam lagi.Namun,setelah datangnya nabi,dunia yang gelap kembali bersinar,kaum wanita kembali dsanjung dan terbila dan sebagainya.Ini bertepatan dengan  riwayat Ahmat dan Al-hakim yang bermaksud:
   
     “Sesungguhnya aku diutuskan adalah untuk menyempurnakan akhlak yang mulia”..

Firman Allah s.w.t dalam surah al-qalam ayat 4 yang bermasud:

    “Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam.”
Inilah yang mesti diikuti dan di teladani oleh setiap orang islam yang mengaku beriman kepada rasul.Sekalipun,baginda telahlah wafat,namun,bagindalah ikutan terbaik sepanjang zaman bersesuaian dengan tema sambutan maulidur rasul pada tahun ini..”Rasulullah s.a.w Ikutan Sepanjang Zaman”..

Ikwah akhawat ahibbah..

    Dalam kita menghayati dan meneladani sifat dan keperibadian Baginda,ana teringat akan sebuah hadith riwayat muslim,daripada Abu Said al-Khudri yang bermaksud:

    “Kamu  akan mengikut jejak langkah umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal,sehasta demi sehasta sehingga jika mereka memasuki lubang Dhob nescaya kamu pun akan turut mengikuti mereka.Para sahabat bertanya:”Ya Rasulullah.adakah mereka itu yahudi dan nasrani?”..Nabi menjawab;”Siapa lagi jika tidak mereka”..

   Ya Allah,adakah zaman kini kembali seperti zaman sebelum kedangan nabi?Ana pasti,kalian boleh menjawab.Ikwah akhawat perlu jawab dalam hati sudah memadai.Ana beranggapan,mungkin mereka yang terjebak dalam perkara yang tidak baik ini,mungkin ada sikit kecelaruan dalam menguasai perasaan sehingga akal tidak mampu lagi memberikan jawapan..

  Nasihat Ibnu Mas’ud bila bercelaru maka bawalah hatimu mengunjungi 3 tempat:

(1)    Tempat orang membaca al-quran

(2)    Engkau pergilah ke majlis pengajian yang mengingati hatimu kepada Allah

(3)    Engkau mencari waktu dan tempatg yang sunyi,di sana engkau bertafakur kepada mengabdikan diri kepada Allah.

       Inilah yang di ajar apabila kita menghadapi masalah. Namun,sesekali ana teringat                         bahawasanya kita menjadikan hiburan sebagai malan dalam mencari ketenangan.Islam tidak melarang dalam berhibur,namun perlulah bertepatan dengan cara yang betul.Bukan hiburan yang melalaikan sehingga boleh menyebabkan kita leka kepada-Nya.Bertepatan dengan amaran yang katakana oleh Saidina Ali karramallah wajhah bahawasanya hiburan dalam kehidupan ibarat garam dalam makanan.Cukup di gunakan sekadarnya,jika berlebihan,nescaya memudaratkan..Subhanallah..sampai begitu sekali di peringatkan kepada kita..

Ikhwah akhawat ahibbah..

    Berdasarkan huraian ana yang serba ringkas ini dapat memberikan manfaat buat kita bersama.Ana akhiri coretan kali ini dengan kata-kat dari  Imam As-Shahid Hassan al-banna..

         “Andai islam seperti sebuah bangunan usingyang hampir roboh,maka akanku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa-jiwa muda.Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka,tapi aku ingin hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan yang tersergam indah”.
   Barakallah a’laikum..


No comments:

Post a Comment