Pages

Tuesday, February 22, 2011

Yang Pertama...


بسم الله الرحمن الرحيم

Setinggi- tinggi ana panjatkan kesyukuran kepada Allah s.w.t kerana dengan izin serta kekuatan       dari-Nya,ana Berjaya menyiapkan coretan ana buat kali pertama di sini.Selawat serta salam kepada junjungan besar kekasuh-Nya,Nabi Muhammad s.a.w,para syuhada’,para tabi’in,para mujahid dan mujahidah yang telah berjuang menegakkan syiar islam sehingga kita dapat nikmati dan kecapi bersama sehingga hari ini. Alhamdulillah…..

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:
       
     ’Barang siapa bersyukur,nescaya akan Ku tambahkan lagi nikmat-Ku kepada mu,dan barang siapa kufur,nescaya azab-Ku amatlah pedih.

     Syeik Abd Qadir Jailanimenyebut:Allah berfirman dalam hadith qudsi:”Wahai manusia,berapa nikmat ku  banyak turun kepadamu,tetapi sedikit syukur mu kepada-Ku”..

Sahabat yang ana kasihi,

    Dalam pengambaraan ana menimba ilmu kini,ana merasai betapa banyaknya dan bertuahnya ana hidup di atas muka bumi ini kerana begitu banyak nikmat Allah yang Allah turunkan kepada ana secara percuma.Nikmat penglihatan,pendengaran,perasaan dan sebagainya dapat ana rasai.Semuanya percuma tanpa berbayar.

    "Ya Allah,aku berasa begitu kerdilnya diriku,begitu banyak nikmat-Mu ke atas diriku,namun,acapkali aku terlupa dan terleka,betapa sedikitnya ucapan syukurku kepada-Mu.Ya Allah,jadikanlah aku hamba yang sering mengucapkan rasa syukurku kepada-Mu.(Hati ana berbisik ketika merangka coretan ini)..

Ana teringat akan kata-kata daripada Ibnu Atho’ilah:

“Jangan anda meminta kepada Allah supaya di pindah dari suatu hal kepada yang lain,sebab sekiranya Allah mengkehendanya tentu telah memindahmu,tanpa mengubah keadaanmu yang lama”…

  
Sahabat yang ana kasihi..
   
    Banyak dugaan yang ana lalui dan hadapi dalam menyiapkan coretan ana yang pertama di sini..namun,ana akui,keinginan ana nak berbicara dengan sahabat semua menguatkan azam ana menyiapkan coretan ini..di masa yang sama juga,kecintaan ana dalam bidang dakwah kembali mekar di hati ini ketika kini ana mengembara mencari ilmu bagi di penuhi di dada..
  
    Ibnu qayyim al-jawziyah berkata:Allah sangat cemburu terhadap hati hamba-Nya yang mengabaikan cinta ,harap dan takut kepada-Nya dan ads sesuatu yang lain dalam hatinya selain Dia..
  
    
    Akhir kata dari ana,ayuh sahabat ku,AYUH MENCARI KEREDHAAN ALLAH walau di mana kita berada..jangan di tangguh selagi nyawa di kandung badan dan masih di beri peluang oleh-Nya..AYUH   SEMUA…..!!!!!


No comments:

Post a Comment